Fabriken till Ljusgårda
Foto: Ljusgårda

CASE
Case

Ljusgårda

Livsmedelsproduktion

Ljusgårda odlar sallad inomhus, i hydroponisk (vattenbaserad) vertikal odling, året runt och helt utan bekämpningsmedel. Efter skörd levereras salladen direkt till butik och behåller därmed en stor del av sin näring. Nu expanderar Ljusgårda med en ny fabrik - med paneler och dörrar från Ki-Panel.

Introduktion

Odlingsprocessen på Ljusgårda kan förenklat beskrivas som att salladen odlas och växer i vertikala odlingsrör. Med hjälp av bland annat växtnäring och den senaste LED-tekniken inom odlingsbelysning växer salladen kontrollerat och snabbare än vid traditionell odling.

Ljusgårda kan därför leverera förpackade salladspåsar till butik året runt. Dessutom är salladen lokalt producerad vilket betyder att hållbarheten är längre än för importerad sallad, då den inte behöver färdas så långt.

Stora delar av odlingsprocessen sköts med automatik och sensorer. Sensorerna håller koll på hur plantorna mår, styr näringsinnehåll i vattnet och ger larm vid avvikelser.
Automatiserade processer skördar och förpackar salladen när den är redo för skörd.

Omfattning

Den nya fabriken är 7000 kvadratmeter stor. De nya odlingsytorna ger en volymökning med runt 30 gånger jämfört med Ljusgårdas nuvarande produktion. När fabriken står
färdig kommer Ljusgårda att leverera ungefär 60 ton sallad i månaden - hundratusentals förpackningar ska distribueras ut till butiker runt om i Sverige.

Ki-Panel har äran att få leverera och montera paneler och dörrar till Ljusgårdas odlingar i Tibro. Ki-Panels montörer har varit på plats sedan november förra året och börjar nu se färdigställda odlingsrum ta form.

Salladspåsar från Ljusgårda
Foto: Ljusgårda

Vi har arbetat på Ljusgårda i några månader och det är nu, de senaste veckorna, som det börjar bli riktigt intressant. Nu får vi se att allt fungerar med både odlingen och automatiseringen.

Patrik Johansson - ansvarig montör, Ki-Panel

Foto: Ljusgårda

Om du vill diskutera ett projekt, ring oss på 018-780 51 00 eller använd formuläret nedan!

Oops! Something went wrong while submitting the form.